Blogberichten

Autobanden

Autobanden, het enige contact van je auto met de weg, en daarover wil ik het vandaag hebben.

Straks rijden er weer heel wat onder ons naar het zonnige zuiden met hen auto al dan niet met een caravan of boot aan de trekhaak, en dan is het echt wel belangrijk om eens stil te staan bij de staat van de banden van je auto. Voor dat men vertrekt op reis moeten deze zeker goed nagekeken worden, de profieldiepte is één van de belangrijkste punten en moet wettelijk minimum 2 millimeter bedragen, maar eindelijk is dat nog te weinig, 3 mm. is eindelijk de minimale diepte van het profiel die een band mag hebben voor men ermee op reis vertrekt, alles er boven is nog veel beter. Ook de bandenspanning is heel belangrijk, zeker voor lange afstanden en zwaar beladen wagens dienen deze wat hoger opgepompt te zijn. Afhankelijk van type maar laat ons ergens een getal op plakken van 2.5 bar per band. Een iets hogere bandenspanning zal er ook voor zorgen dat de auto iets beter loopt en zo minder brandstof zal verbruiken. Het derde punt dat ik wil aanhalen is de kwaliteit van de band. Wanneer men nieuwe banden aankoopt zijn er heel wat onder ons die vooral kijken naar de prijs, zo goedkoop mogelijk. Maar zeker bij autobanden is het zo dat men daar eindelijk niet mag naar kijken. Het verschil tussen een goedkope band, meestal uit de verre oosterse landen of een opgegoten band zoals bv. Unigom en een kwaliteitsband als Michelin, Pirelli, Continental, ... is enorm groot. Men mag nu een heel recente dure wagen hebben en monteer daar de goedkope banden op waarover ik het heb, wel het rijgedrag van uw auto zal helemaal verschillend zijn in de negatieve zin, trillingen in het stuur, vibraties in het koetswerk, hoge rolgeluiden van de banden, slechte grip van de banden zowel op droog als op nat wegdek zijn daar gevolgen van, dus zeker niet aankopen! Er zijn nog heel wat banden te verkrijgen die betaalbaar zijn en die toch ook goed zijn.

De banden hier op de foto, net een nieuwe levering van deze morgen, hoofzakelijk Michelin en ook enkele Pirelli's zijn natuurlijk topkwaliteit. Het valt toch steeds op dat veel van onze klanten, meestal Volvo-rijders niet alleen een goed merk van auto kiezen, maar die lijn ook doortrekken naar andere kwalitatieve produkten aan hen wagen zoals bv. de banden. En alle goede dingen bestaan uit drie, zou hier de garage het derde puntje zijn?

In elk geval, wanneer u bij 'garage JoMoCars' langskomt om een zomer check up van het voertuig te laten doen, dan geven we u graag alle raad bij de staat van uw banden en indien het nodig is om deze te vervangen zullen wij u goede banden presenteren aan heel concurrentiele prijzen!

Johan Moyaert